joi, 15 decembrie 2016

Coq au vin sau „cocovan”



Așa cum îi spune și numele, „coq au vin”, acest preparat clasic din bucătăria franceză, are ca ingredient principal carnea de cocoș, fragezită de vin.



Pentru 6-8 porții avem nevoie de :

-        1 cocoș de țară (preferabil), dar putem să îl înlocuim și cu pui, curcan sau alta pasăre
-        cam 250g de bacon  cu grasime, dar nu foarte gras
-        2-3 cepe medii
-        1 kg de ciuperci champignon
-        1 l de vin roșu de buturugă, din care putem servi 1-2 pahare în timpul preparării…… pentru a ne deschide papilele gustative
-        2 linguri de făina
-        1 lingură  generoasă de unt
-        câteva rămurele de cimbru proaspăt
-        3-4 căței de usturoi
-        vreo 2 linguri de ulei de măsline
-        1 morcov, o ceapă, ceva albitură pentru  supa de pui

Și să pornim la drum….

Prima dată gustăm un pahar de vin…. sa îi vedem calitatea :)
Apoi, tranșăm cocoșul, așa cum se pricepe fiecare.
Păstrăm pieptul, pulpele superioare și inferioare, aripioarele fără vârf.
Restul de cocoș, îl punem la fiert cu morcovul, ceapa, albitura, câteva boabe de piper și 1-2 frunze de dafin (dacă aveți în casă).

Într-o cratiță cu capac (preferabil antiaderentă) punem cam 2 linguri de ulei de masline (mai puțin dacă baconul e foarte gras) și prăjim baconul tăiat fâșiuțe.

Când baconul e gata, îl scoatem pe hartie absorbantă, iar în cratiță punem bucățile de pui asezonate și le rumenim bine pe toate părțile. Ideal ar fi ca puiul să nu se înăbușe. Pentru asta fie folosim o cratiță mai mare, fie rumenim puiul în 2 tranșe.
Când am terminat de rumenit bucățile de cocoș, nu dăm cratița la spălat, ba din contră o vom folosi în continuare, pentru că gustul bun, acum se află pe fundul cratiței.

Cum spuneam, în grăsimea strânsă în cratită, aruncăm ceapa tocată solzișori. Mestecăm si când ceapa s-a înmuiat adăugăm ciupercile tăiate sferturi. Le amestecăm în cratită până când au pierdut o bună parte din apă. Atunci azvârlim câțiva căței de usturoi zdrobiți. Mai lăsăm la foc mic 1-2 minute. Apoi,  punem bucățile de pui, bacon, vinul (din care evident mai oprim un pahar), o cană de supă de cocoș, așa încât să acopere generos carnea. Deasupra punem crenguțele de cimbru, și apoi capacul.

Dăm la foc mic după ce a dat în clocot sau bagăm la cuptor până când carnea este  fragedă. Când carnea s-a frăgezit, dăm capacul la o parte.

Într-un bol separat, amestecăm făina cu untul moale. Subțiem cu supa de pui și apoi adăugăm  compoziția în crătiță.Tot la foc mic, mai lăsăm să fiarbă cîteva minute. 

Acum ne putem trage sufletul, savurând restul de vin și pregătindu-ne de masă….

Pffff... am uitat să fac și o garnitură!

Fiind o mâncare cu sos, as merge pe ceva preparat din cartofi sau orez sau chiar niste paste...

Un comentariu: